G-4FFD6QYYXW

Történelmi fejtörő XLVIII. Trianoni békeszerződést

Történelmi fejtörő XLVIII. Trianoni békeszerződést

Gazdasági fejlődés mindig béke, háborúmentes időszakok pozitív következménye.

Ki tudja ?

 1. Mit jellemezte a gazdasági helyzetet az 1920-as évek végén ?
 2.  Milyen esemény jelezte a tömegek forradalmasodását ?
 3. Ki volt az 1930-as évek költő-óriása, aki a forradalmi munkásmozgalom harcainak is részese volt ?
20170223_115331Forrás: F.k.: Képzőművészeti Alap Képcsarnokai. -Offset- Nyomda, Bp.

Válaszok:

 1. A trianoni békeszerződést következtében Magyarország területében népességében és gazdaságában is hatalmas károkat szenvedett. Új vámhatárok , vámtarifák, gazdaságpolitikák alakultak ki. A földreformok, földosztások során , a területek 30%-a maradt állami tulajdon. Fellendült a gabonatermelés, a gyümölcs illetve szőlő termelés. Az állat tenyésztésben a ló tenyésztés volt első rendű, a még kezdetleges gépesítések következménye ként. A bányászat kohászat vissza eset, a gáz és a kőolaj kitermelés a 30-as években kezdetét vette. Meghonosodott a textilipar.Gyors fejlődésnek indult a gép, elektronika és vegyipar. Jelentősen meg nőt a közutak kiépítése a gépesedés következményeként. Megindult a légi közlekedés, a hírközlés és a villamosítás is fejlődött.

  2.  A 30-as évek végére jobboldali radikális egyetemi szervezetből tömegmozgalommá fejlődött Turul Szövetség létszáma elérte a 40 000 főt. Hatással volt a politikai döntésekre és történelmi változásokra.

  3. József Attila a Tömeg című művében meg örökítette a 1930 szeptember 1-ei megmozdulást.

  Amennyiben érdekelnek a sorozat előző fejtörői csak a keresőbe kell írnod a történelmi fejtörő kifejezést, vagy ha érdekel a kigyűjtött sorozat látogasd meg a : http://magyarokgnagyjai.blospot.hu/

  Ismereteid bővítésére a Wikipédia az általam ajánlott és használt forrás.

  A Minden Nap Alap honlap szeretettel várja kedves olvasóit. Életünk óceánján az álmok tengerére, ezotéria vizein evezve, recept folyammal ,őseink földjére hívlak. Relaxálni, pihenni, szórakozni vagy, ha kedved támad online reklámokra és üzletre. Gyere !!! >>>

  Egyéb munkáim,  jegyzeteim más  formában : Mind Nap Alap,   Magyarok Nagyjai,   Dream Spiri,

  Kellemes olvasást, érezd  jól magad !

Tetszet ez a cikk ?
Regisztrálj még ma, és kaphatsz ingyenes frissítéseket közvetlenül a postaládádban. Továbbá hozzájárulsz adataid megadásával, hogy emailekben felkeressünk. Amely megfelel a GDPR irányelveinek.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Translate »
Verified by ExactMetrics