G-4FFD6QYYXW

Történelmi fejtörő XLVII. Horthy Miklós

Történelmi fejtörő XLVII. Horthy Miklós

Vörösterror harcok ellentétek, elégedetlenség, ellenforradalom.

Ki tudja ?

  1. Hogy került hatalomra az ellenforradalom ?
  2.  Hol voltak a fehérterror leghírhedtebb vérengzései ?
  3.  Mit tettek a kommunisták ?
20170223_115513Forrás: F.k.: Képzőművészeti Alap Képcsarnokai. -Offset- Nyomda, Bp.

Válaszok :

  1. Horthy Miklós az antant beleegyezésével hadsereget szervezett, hogy rendet teremtsen Magyarországon . Ígéretet tett az Antant, hogy a román sereg kivonul az országból , ha Ő veszi át a vezetést. A Dél- Vidéken szerveződő Nemzeti Hadsereg élére állt és bevonult Budapestre.

2. 1919 őszén a Tanácsköztársaság vörösterrorjára válaszképpen az ország több pontján megtorló akciók indultak . Elfogták és kivégezték a Tanácsköztársaság tisztségviselőit az áldozatok között sok zsidó is volt. A szélsőjobb oldal őket tartotta felelősnek a háború elvesztéséért és az ország széthullásáért. Általánossá vált a zsidó üldözés Budapest , Kecskemét , és az ország számtalan településén .

3. A kommunisták elfogadták a franciák által kínált egyezséget, a Clemenceau-jegyzéket. Ez felháborított több katonát és a főtisztek jelentős részét. Tapasztalt katonák révén tudták, hogy az Északi hadjárat jelentős áldozatot követe. Sokan fellázadtak, dezertáltak.

Amennyiben érdekelnek a sorozat előző fejtörői csak a keresőbe kell írnod a történelmi fejtörő kifejezést, vagy ha érdekel a kigyűjtött sorozat látogasd meg a : http://magyarokgnagyjai.blospot.hu/

Ismereteid bővítésére a Wikipédia az általam ajánlott és használt forrás.

A Minden Nap Alap honlap szeretettel várja kedves olvasóit. Életünk óceánján az álmok tengerére, ezotéria vizein evezve, recept folyammal ,őseink földjére hívlak. Relaxálni, pihenni, szórakozni vagy, ha kedved támad online reklámokra és üzletre. Gyere !!! >>>

Egyéb munkáim,  jegyzeteim más  formában : Mind Nap Alap,   Magyarok Nagyjai,   Dream Spiri,

Kellemes olvasást, érezd  jól magad !

 

Tetszet ez a cikk ?
Regisztrálj még ma, és kaphatsz ingyenes frissítéseket közvetlenül a postaládádban. Továbbá hozzájárulsz adataid megadásával, hogy emailekben felkeressünk. Amely megfelel a GDPR irányelveinek.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Translate »
Verified by ExactMetrics