Ketchup házilag így készítsd és nem fogsz csalódni. Ez is egy ősi recept, amikor még nem spórolva az idővel alaposan szépen kidolgozták a technikáját. Egészséges, a plusz paradicsom termés befőzésre szánt mennyiségét ezekben az arányokban és módon feldolgozva, vitaminokat tárolhatunk a fagyos téli napokra. Ezt fogyasztva akár Te is a paradicsomban érezheted majd magad. Amit az ember saját maga készít a családjának az valahogy mindig jobb.
Elkészítése: Az alap természetesen paradicsom, 3 kg ez arányosan módosítható. A paradicsomot passzírozzuk egy befőző lábasba, 3 evőkanál só, 6 evőkanál cukor, 2dl ecet, 2 szál zeller zöldje, kis csokor petrezselyem zöldje, 1 fej egész vöröshagyma kíséretében. Kis tüll zacskóba belekötözünk 1 evőkanál darált mustármagot, 1 evőkanál törött borsot, 1/2 kávéskanál törött szegfűborsot, 1/2 kávéskanál fahéjat és 5 db törött szegfűszeget, közzé tesszük. Fedő nélkül főzzük, míg mártás sűrűségű nem lesz. Közben kevergetjük. A hagymát és a zöldségeket eltávolítjuk mielőtt szétfőnének. Forró üvegekbe töltjük, száraz gőzben kihűtjük.