G-4FFD6QYYXW

Élet, Apatoszaurusz vagy Brontoszaurusz ?

Apatoszaurusz vagy Brontoszaurusz ?

Apatoszaurusz vagy Brontoszaurusz ? Az alábbi őslény nevét nem rég változtatták meg. A dinoszauruszok családjába tartozó növényevő kövületeit az Egyesült Államok nyugati részén, jura- és kréta kori üledékében találták, pár 100 évvel ezelőtt Az alábbi őslény nevét nem rég változtatták meg. A dinoszauruszok családjába tartozó növényevő kövületeit az Egyesült Államok nyugati részén, jura- és kréta kori üledékében találták, pár 100 évvel ezelőtt.

20170202_134221A jura kor 200 millió évvel ezelőtt kezdődött. Ezt a kréta kor váltotta fel, amely 135 millió évvel ezelőtt kezdődött és kb. 60 millió évvel ezelőttig tartott. A leletek azt mutatják, hogy az Apatoszaurusz a késő jura korban fejlődött ki, kb. 150 millió évvel ez előtt és a kréta kor vége felé halt ki.

A leletek arra utalnak, hogy magasságuk vállig max. 4,5 méter, hossza a farka végéig max. 20 méter, tömege pedig 20 tonna lehetett. Ez a test tömegéből adódóan dübörgő lény növényekkel táplálkozott, és ugyanakkor húsevő kortársaknak eledelül szolgált. Hosszú nyakával könnyen lakmározott a magas fák lombjaiból, akár napi fél tonnát is. Védekezni valószínűleg hosszú izmos farkát és a két első lábán lévő éles karmaival volt lehetősége. Hüllőként számon tartva, fészkenként 5 db tojást rakott, melyek kikelési ideje ismeretlen. Arányihoz mért apró feje csekély intelligenciára enged következtetni. Az apatoszaurusz volt a 3. legnagyobb lény ami élt a földön. Korábban úgy gondolták, hogy a vízben élt, hogy nagy súlyát könnyebben hordozhassa , ma pedig azt feltételezik, hogy a lemerüléskor a testükre gyakorolt víznyomás akadályozta volna a légzésüket. Az igazság még rejtély marad .

Forrásként Csodálatos állatvilág gyűjteménye szolgált. Ajánlom a Wikipédiát

A Minden Nap Alap honlap szeretettel várja kedves olvasóit. Életünk óceánján az álmok tengerére, ezotéria vizein evezve, recept folyammal ,őseink földjére hívlak. Relaxálni, pihenni, szórakozni vagy, ha kedved támad online reklámokra és üzletre. Gyere !!! >>>

Tetszet ez a cikk ?
Regisztrálj még ma, és kaphatsz ingyenes frissítéseket közvetlenül a postaládádban. Továbbá hozzájárulsz adataid megadásával, hogy emailekben felkeressünk. Amely megfelel a GDPR irányelveinek.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Translate »
Verified by ExactMetrics