G-4FFD6QYYXW

Élet, Amikor paprikás a hangulat

Amikor paprikás a hangulat

Amikor paprikás a hangulat Hazánkban Hungarikumnak számít a fűszer paprika. De lássuk csak honnan is erednek a gyökerek !

20170202_135146

A paprika valamennyi faja Közép és Dél Amerikából származik, a mérsékelt éghajlati övön belül szerte a világon termesztik. Mégis a leghíresebb ételek közzé tartozik a vele elkészült Magyar gulyás, ami ugye, el különíthetetlen az őrölt paprikától. Európába Kolombusz orvosa Diego Alvarez Chanca hozta 1494-ben, kezdetben dísznövényként ismerték. Amikor Napóleon 1806-ban kontinentális blokádot rendelt el ezzel lehetetlené téve a bors Európába szállítását, azt felváltotta a fűszerpaprika. Gyógyszerként is bevált különböző betegségek ellen, Pl: a skorbut megelőzésére, és remek immunrendszer erősítő. Magyarországon először Zrínyi Miklós nevelőanyjának Wesselényi Ferenc gróf feleségének Széchy Mária botanikus ritkaságok gyűjteményében jelent meg, vörös törökbors néven. 1724-től nevezik paprikának hazánkban. Kezdetben őrlésére kő és fém mozsarakat használtak, később malom berendezéseket állítottak, Szeged és Kalocsa környékére. A reformkorra már a szakács művészet is alkotott paprikával készült ételt (tejfölös paprikás csirkét ). Azóta is a hazai gasztronómia elválaszthatatlan fűszere maradt. Hozzá tartozik a Magyarsághoz.

Az információhoz felhasznált oldal :Wikipédia

A Minden Nap Alap honlap szeretettel várja kedves olvasóit. Életünk óceánján az álmok tengerére, ezotéria vizein evezve, recept folyammal ,őseink földjére hívlak. Relaxálni, pihenni, szórakozni vagy, ha kedved támad online reklámokra és üzletre. Gyere !!! >>>

Valamint megtalálható oldalaim  G+ -on, most induló Minden Nap Alap, Élet, Álmok, Ezotéria közösséggel is. A Twitteren.  Piteresten és a Likedlin is.

A Facebookon  a   Web oldal alapítója  oldalakon és csoportjaimba is szeretettel várlak a Minden Nap Alap Fogadd be a világot, hogy az is elfogadhasson és a szintén indulóban lévő „Web oldal alapítók,szerkesztők kedvelők, csoportba.

Egyéb munkáim,  jegyzeteim más  formában : Mind Nap Alap,   Magyarok Nagyjai,   Dream Spiri,

Kellemes olvasást, érezd  jól magad !

Tetszet ez a cikk ?
Regisztrálj még ma, és kaphatsz ingyenes frissítéseket közvetlenül a postaládádban. Továbbá hozzájárulsz adataid megadásával, hogy emailekben felkeressünk. Amely megfelel a GDPR irányelveinek.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Translate »
Verified by ExactMetrics